Ślad wodny to kolejne kryterium wpływu człowieka na środowisko. Analogiczne jak ślad węglowy wskazuje na zużycie i emisję gazów cieplarnianych, tak ślad wody wskazuje, ile wody zużywamy nie tylko biorąc kąpiel, ale i kupując określone produkty.
Wysokość śladu wodnego jest nie mniej istotna od śladu węglowego, ponieważ zbyt wysokie zużycie wody (przede wszystkim przez przemysł) przyczynia się w równie dużym stopniu do zmian klimatu. Woda staje się najcenniejszym i deficytowym zasobem naturalnym. Widać to coraz mocniej obserwując choćby coraz częstsze susze hydrologiczne i dramaty w krajach dotkniętych długotrwałą suszą. Ograniczenie przez nas śladu wodnego jest więc wręcz niezbędne.
Ślad wodny – co to?
Ślad wodny określa poziom twojego zużycia wody. Jeśli jednak myślisz, że chodzi tutaj jedynie o kąpiel, mycie zębów, naczyń i tym podobne czynności, jesteś w błędzie. Ślad wodny dzieli się bowiem na:
- bezpośredni – wynikający z indywidualnego zużycia wody, np. przy gotowaniu, sprzątaniu, kąpieli czy podlewaniu ogrodu; stanowi on około 3% śladu wodnego w skali światowej;
- pośredni – na który składa się zużycie wody podczas produkcji (na wszystkich jej etapach), transportu czy sprzedaży kupowanych przez nas produktów; stanowi on 97% światowego śladu wodnego.
Co generuje ślad wodny?
Każdy człowiek, zwierzę, roślina, firma, produkt czy usługa przyczynia się do śladu wodnego. Oznacza to, że nasze zużycie wody wynika przede wszystkim z tego, ile wody potrzeba:
- podczas uprawy potrzebnych nam roślin, a następnie ich obróbki i przygotowania do sprzedaży,
- do hodowli zwierząt i wytworzenia paszy dla nich, a także w dalszych procesach – zanim jako żywność lub odzież produkty zwierzęce trafią na półki sklepowe,
- do produkcji papieru na zeszyty, w których robimy notatki,
- do produkcji ubrań, butów i akcesoriów, które kupujemy,
- do produkcji kosmetyków, które stoją na naszych półkach, półproduktów spożywczych wypełniających kuchenne szafki itd.
Jednak oprócz generowania śladu wodnego, możemy go również skracać, np. dokonując odpowiedzialnych wyborów (np. kupując produkty o krótkim/małym śladzie wodnym).
Różne rodzaje śladu wodnego
Wyróżnia się trzy rodzaje śladu wodnego:
- zielony ślad wodny – chodzi tutaj głównie o wodę opadową, z której korzystają uprawiane przez nas rośliny;
- niebieski ślad wodny – to objętość wody powierzchniowej i podziemnej potrzebne do wyprodukowania danego produktu (chodzi o tę, która staje się jego częścią i tę, która wyparowała podczas produkcji),
- szary ślad wodny – to woda potrzebna do rozcieńczenia zanieczyszczeń powstałych podczas produkcji, aby nie zagrażały one w bezpośredni sposób środowisku i człowiekowi.
Fot. Adobe Stock