Jak rozpoznać prawdziwe produkty ekologiczne?
„Jesteś tym, co jesz”, głosi znane powiedzenie, które coraz mocniej bierzemy sobie do serca. Pamiętając, że nasz jadłospis ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, coraz chętniej sięgamy po ekożywność. Czy produkty opatrzone symbolem „bio” naprawdę są zdrowsze od innych?
Podstawę zdrowej diety stanowi piramida żywieniowa, czyli zasady komponowania codziennego jadłospisu rekomendowane przez dietetyków i lekarzy. Istotne jest jednak nie tylko to, jak zbilansujemy codzienne menu, ale też jakość spożywanych produktów. Zdrowa żywność to taka, która pochodzi ze sprawdzonych źródeł, zawiera dużo substancji odżywczych, a pozbawiona jest sztucznych, szkodliwych dodatków.
Po czym rozpoznać produkty ekologiczne?
Ekożywność to wyłącznie ta, która pochodzi z rolnictwa ekologicznego. Specjalne instytucje regularnie sprawdzają, czy dany producent przestrzega obowiązujących w całej Unii Europejskiej wysokich standardów hodowli i upraw, takich jak zakaz używania sztucznych nawozów czy podawania zwierzętom sterydów. Ściśle określone zasady obowiązują także w zakładach przetwórstwa żywności pochodzącej z gospodarstwa ekologicznego. Tylko produkty, które spełniają unijne normy, mogą otrzymać certyfikat ekologiczny. Oznaczane są one logo w postaci 12 gwiazdek ułożonych w kształt listka na zielonym tle.
Dlaczego nie wszystkie produkty bio oznaczone są eurolistkiem?
Na sklepowych półkach możemy znaleźć wiele produktów z symbolem „bio” czy „eko”, często w okazyjnej cenie. Powinniśmy pamiętać, że prawdziwa biożywność zwykle nie jest tańsza od produkowanej metodami konwencjonalnymi. Ekologiczne uprawy wymagają dużo większego nakładu pracy, a przynoszą mniejsze plony. To samo dotyczy hodowli zwierząt. W związku z modą na ekoprodukty wielu wytwórców nadaje żywności własne oznaczenia, a nawet certyfikaty, które mają zachęcić konsumentów do zakupów. Niekiedy są to rzeczywiście produkty dobrej jakości, ale tylko eurolistek stanowi gwarancję, że mamy do czynienia z towarem pochodzącym z rolnictwa ekologicznego.
Zobacz także: Co to są konserwanty, do czego są potrzebne i czy można z nich zrezygnować?