Prawdy i mity o ekoproduktach

Autor: Redakcja Noizer Redakcja Noizer

Krótko o autorze:
Testowy opis

Jak rozpoznać prawdziwe produkty ekologiczne?

„Jesteś tym, co jesz”, głosi znane powiedzenie, które coraz mocniej bierzemy sobie do serca. Pamiętając, że nasz jadłospis ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, coraz chętniej sięgamy po ekożywność. Czy produkty opatrzone symbolem „bio” naprawdę są zdrowsze od innych?

Podstawę zdrowej diety stanowi piramida żywieniowa, czyli zasady komponowania codziennego jadłospisu rekomendowane przez dietetyków i lekarzy. Istotne jest jednak nie tylko to, jak zbilansujemy codzienne menu, ale też jakość spożywanych produktów. Zdrowa żywność to taka, która pochodzi ze sprawdzonych źródeł, zawiera dużo substancji odżywczych, a pozbawiona jest sztucznych, szkodliwych dodatków.

Po czym rozpoznać produkty ekologiczne?

Ekożywność to wyłącznie ta, która pochodzi z rolnictwa ekologicznego. Specjalne instytucje regularnie sprawdzają, czy dany producent przestrzega obowiązujących w całej Unii Europejskiej wysokich standardów hodowli i upraw, takich jak zakaz używania sztucznych nawozów czy podawania zwierzętom sterydów. Ściśle określone zasady obowiązują także w zakładach przetwórstwa żywności pochodzącej z gospodarstwa ekologicznego. Tylko produkty, które spełniają unijne normy, mogą otrzymać certyfikat ekologiczny. Oznaczane są one logo w postaci 12 gwiazdek ułożonych w kształt listka na zielonym tle.

Dlaczego nie wszystkie produkty bio oznaczone są eurolistkiem?

Na sklepowych półkach możemy znaleźć wiele produktów z symbolem „bio” czy „eko”, często w okazyjnej cenie. Powinniśmy pamiętać, że prawdziwa biożywność zwykle nie jest tańsza od produkowanej metodami konwencjonalnymi. Ekologiczne uprawy wymagają dużo większego nakładu pracy, a przynoszą mniejsze plony. To samo dotyczy hodowli zwierząt. W związku z modą na ekoprodukty wielu wytwórców nadaje żywności własne oznaczenia, a nawet certyfikaty, które mają zachęcić konsumentów do zakupów. Niekiedy są to rzeczywiście produkty dobrej jakości, ale tylko eurolistek stanowi gwarancję, że mamy do czynienia z towarem pochodzącym z rolnictwa ekologicznego.

Zobacz także:  Co to są konserwanty, do czego są potrzebne i czy można z nich zrezygnować?

Media Społecznościowe

Szukaj

Artykuł sponsorowany

Najchetniej czytane

//start of author total post function wpp_authortotalpost(){ $post_count = get_the_author_posts(); return $post_count; } add_shortcode('authpost','wpp_authortotalpost');