EkologiaPlan na zdrowieZdrowie

Jak zrobić seitan w domu? Dlaczego warto postawić na wegańskie mięso?

Seitan to wegańskie mięso. Produkt bazujący na czystym glutenie w swoim smaku i konsystencji przypomina mięso, dzięki czemu ułatwia przechodzenie na dietę wegańską i wegetariańską. 

Sposobów na wykorzystanie seitana w diecie roślinnej jest bardzo dużo. Na początku warto się nauczyć odpowiednio go przyrządzać.  

Seitan – co to jest?

Seitan to glutenowy zamiennik mięsa. Czysty gluten, który sprawdza się idealnie jako wegańskie mięso. Nazwa pochodzi z języka japońskiego „sei” – stawać się, oraz od „tan” – białko. Określany bywa „mięsem Buddy”. Ma porowatą strukturę, jest włóknisty i gąbczasty, co sprawia, że idealnie sprawdza się jako zamiennik mięsa.  Jako produkt wysokobiałkowy idealnie sprawdza się do burgerów, tortilli, kebabów.  

Jak zrobić seitan?

Wegańskie zamienniki mięsa świetnie sprawdzają się w diecie wegetarian, jak i wegan, a także tych, którzy dopiero planują przejść na dietę roślinną lub po prostu chciałyby ograniczyć w swoich posiłkach produkty odzwierzęce. Seitan powstaje po wypłukaniu skrobi z ciasta, które zagniata się z mąki pszennej i wody. W ten sposób powstaje białko, które gotuje się dwa razy, a następnie wyrabia ciasto z dodatkiem wody. Przepisy na wegańskie mięso mielone czy seitan właśnie zakładają gotowanie białka w bulionie, bo smak tych produktów w dużej mierze zależy od tego, w czym się je gotuje. Seitan często się także ość intensywnie przyprawia. Można dorzucić także różnego rodzaju dodatki warzywne. Jak zrobić seitan przed podaniem? Upiec lub usmażyć. Odpowiednio doprawiony może udawać kiełbasę lub szynkę.  

Czy seitan jest zdrowy?

Seitan to bezcenne źródło białka roślinnego. Na 100 g ma aż 75 g czystego białka, a poza tym seitan w składzie ma żelazo i witaminy z grupy B. Jest to produkt niskokaloryczny, więc mogą po niego sięgać także osoby, którym zależy na redukcji wagi.