Tłusty czwartek to jedno z najprzyjemniejszych świąt obchodzonych w wielu zakątkach świata. Tego dnia nie tylko można, ale wręcz trzeba zjeść pączka.
W ostatni czwartek przed Wielkim Postem nikt nie liczy kalorii i z przyjemnością opycha się pączkami i faworkami. Tradycja tłustego czwartku jest bardzo długa, choć przed wiekami pączki nie były nadziewane słodkimi powidłami, a słoniną lub boczkiem. A czy wiesz, że genezy tłustego czwartku możemy szukać w czasach pogańskich?
Historia tłustego czwartku
Tłusty czwartek ma bardzo długą historię i wywodzi się z tradycji plemion pogańskich dzisiejszej Europy. W tamtych czasach życie ludzi było dużo bardziej uzależnione od pór roku i pogody niż obecnie. Kiedy zbliżała się zima, trzeba było zebrać zapasy, aby móc przetrwać ten trudny okres i z utęsknieniem wypatrywano wiosny. Kiedy pojawiały się jej pierwsze oznaki, ludzie mogli cieszyć się z tego, że przetrwali trudną i niebezpieczną zimę, a to była znakomita okazja do świętowania. Ucztowanie związane było przede wszystkim z jedzeniem tłustych mięs zagryzanych ciastem chlebowym wypełnionym słoniną, czyli protoplastą dzisiejszych słodkich pączków. Tradycję obchodzenia tłustego czwartku przejęło chrześcijaństwo, choć jego idea jest nieco inna niż w tradycji pogańskiej. Tam świętowano zakończenie trudnego okresu, natomiast w tradycji chrześcijańskiej jest to ostania szansa na dużą przyjemność kulinarną przed pełnym wyrzeczeń okresem Wielkiego Postu.
Tłusty czwartek – pochodzenie święta w Polsce
Pierwsze zapisy dotyczące tłustego czwartku obchodzonego w Polsce znaleźć można w księgach pochodzących z XVI wieku. Wtedy to jadano pączki nadziewane boczkiem i słoniną.
Historia słodkich pączków, jakie znamy dziś, sięga XVII wieku. Wtedy to w cukierniach pojawiły się puszyste i delikatne pączki. Wcześniej były wypiekane z ciasta chlebowego – dużo twardszego i cięższego i jak pisze ksiądz Jędrzej Kitowicz „staroświecki pączek mógł podsinić oko”.
Zgodnie ze staropolską tradycją tłusty czwartek to też dzień jedzenia faworków. Te kruche ciasteczka przywędrowały do Polski z Litwy i Niemiec, a ich nazwa pochodzi od francuskiego słowa „faveur” oznaczającego wstążkę albo tasiemkę.
Kiedy jest tłusty czwartek?
Ustalenie dnia, kiedy wypada tłusty czwartek, zależy od dnia, w którym w danym roku przypada Wielkanoc. Tłusty czwartek jest więc świętem ruchomym i jest to ostatni czwartek przed rozpoczęciem Wielkiego Postu, czyli dokładnie 52 dni przed Wielkanocą. W 2023 roku tłusty czwartek wypada 16 lutego, rok wcześniej był to dzień 24 lutego, a w 2024 roku ten przyjemny dzień obchodzić będziemy 8 lutego. Najczęściej tłusty czwartek jest w lutym, ale może się zdarzyć, że będzie pod koniec stycznia (najwcześniej 29) lub na początku marca (najpóźniej 4).
Źródła:
- Nasze szlaki https://www.naszeszlaki.pl/archives/46555
- Podróże Onet https://podroze.onet.pl/ciekawe/tlusty-czwartek-2022-skad-wzielo-sie-to-swieto-historia-ciekawostki/qgt1fv6
Fot. Adobe Stock