Co to jest weganizm i dieta wegańska? Jakie są jej główne założenia?

Młode dziewczyny trzymające tabliczkę z napisem "Go Vegan"

Autor: Redakcja Noizer Redakcja Noizer

Krótko o autorze:
Testowy opis

Dieta wegańska różni się od wegetariańskiej wykluczeniem z diety wszelkiego rodzaju produktów odzwierzęcych. Weganie nie jedzą mięsa, a także jaj, nabiału, produktów z dodatkiem odzwierzęcej żelatyny. 

 Weganizm i wegetarianizm to bardzo modne obecnie diety. Ich popularność wynika zarówno z korzyści zdrowotnych, jakie przynoszą, a także ich mniej negatywnego wpływu na środowisko względem produkcji żywności mięsnej i odzwierzęcej. 

Weganizm – co to?

Żeby zrozumieć, co to jest weganizm, trzeba wyjść poza samą kwestię żywienia. Dieta ta jest bowiem elementem szerszego stylu życia, który zakłada niewykorzystywanie zwierząt. Chodzi tutaj zarówno o ich wyłączenie z produkcji żywności, jak i kosmetyków (znany certyfikat cruelty free) czy odzieży. Jeśli więc zastanawiasz się, co to znaczy weganizm, pomyśl o wszystkich dziedzinach życia, w których w jakikolwiek sposób wykorzystuje się zwierzęta (żywność, kosmetyki, odzież, obuwie, galanteria czyli paski, torebki, rękawiczki i inne dodatki). Weganie rezygnują z wszystkich produktów wytworzonych w ten sposób. Oczywiście dieta wegańska jest najbardziej wyrazistym przykładem weganizmu, ale nie jedynym.  

Dieta wegańska – co to?

 Kiedy już wiesz, co to weganizm, łatwiej ci będzie zrozumieć, czym dieta wegańska różni się od wegetariańskiej, która zakłada jedynie niejedzenie mięsa. Weganizm zakłada bowiem wyłączenie z diety wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, a więc nie tylko mięsa, ale także jajek czy nabiału. Bardzo radykalni weganie rezygnują także z miodu (wytworzonego przez pszczoły) oraz wszelkiego rodzaju produktów z dodatkami odzwierzęcymi takimi jak żelatyna czy koszenila (popularny czerwony barwnik E120 wytwarzany z owadów).  

Zalety diety wegańskiej

Jak przekonuje Iwona Kibit, autorka „Wege – dieta roślinna w praktyce”,  dieta wegańska to niższy poziom cukru we krwi, zdrowsze serce i spadek masy ciała. Na dietę wegańską trzeba przechodzić umiejętnie, ale na dłuższą metę jest ona wyjątkowo zdrowa i skutkuje lepszym samopoczuciem. 

Bibliografia

  1. Iwona Kibit, „Wege – dieta roślinna w praktyce” Streszczenie: https://dietetycy.org.pl/wege-dieta-roslinna-w-praktyce/
  2. Niko Rittenau, „Biblia diety wegańskiej. Naukowe fakty obalające mity na temat diety roślinnej”

Media Społecznościowe

Szukaj

Artykuł sponsorowany

Najchetniej czytane

//start of author total post function wpp_authortotalpost(){ $post_count = get_the_author_posts(); return $post_count; } add_shortcode('authpost','wpp_authortotalpost');