Jakie są jej wartości odżywcze?
Coraz częściej słyszy się o tym, że czekolada może mieć bardzo pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Jak to z tym właściwie jest? Badania naukowe dowiodły, że czekolada ma wiele zalet. Są to:
- lepsza ochrona skóry przed promieniowaniem ultrafioletowym,
- przeciwdziałanie komórkom nowotworowym,
- wspomaganie krążenia – cenne składniki, które znajdują się w kakao podwyższają poziom tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne i poprawia przepływ krwi w organizmie,
- poprawa pracy mózgu – dzięki kakao następuje zwiększenie przepływu krwi do mózgu na 2-3 godziny,
- zmniejszenie zmęczenia,
- ma działanie antydepresyjne – dzięki zawartemu w czekoladzie magnezowi, dodaje ona energii i poprawia nastrój, przy spożywaniu czekolady, zwiększa się ilość endorfin – substancji osłabiających negatywny wpływ stresu.
Należy jednak pamiętać też o wszystkich wadach, które związane są z czekoladą. A są to:
- czekolada jest bogata w tłuszcze,
- jest stosunkowo uboga w składniki odżywcze – pozytywne składniki są usuwane przed producentów czekolady, by pozbyć się gorzkiego smaku kakao – większe ich stężenie występuje w ciemniej czekoladzie, dlatego warto ją spożywać zamiast czekolady mlecznej,
- może osłabiać kości,
- w nadmiernych ilościach może prowadzić do otyłości oraz cukrzycy.
W okresie intensywnej nauki warto sięgnąć po kostkę czekolady! Pamiętajmy jednak, że nie można przesadzać z tą słodkością. Poza tym warto mieć na uwadze, że najzdrowsza czekolada to właśnie czekolada gorzka!