Marnowanie żywności to problem, z którym musimy się zmierzyć. Decyzje każdego i każdej z nas mogą przyczynić się do ograniczenia strat w żywności. To ważne z wielu powodów: odpowiedzialności za głodujących, planetę a także ze względu na kryzys wywołany pandemią i galopujące ceny.
Nie marnuj jedzenia: nie wyrzucaj, wykorzystuj, postaw na kulinarną kreatywność.
Marnowanie żywności na świecie i w Polsce
Żywność marnuje cały świat. Jest to jednak przede wszystkim problem krajów rozwiniętych, w dużej mierze większej części Europy. Według szacunków naukowców na świecie rocznie powstaje 4 miliardy żywności. Z tego jednak niestety prawie 25% – 1,3 mld trafia do kosza. Marnujemy w ten sposób jedną czwartą tego co wyprodukowaliśmy. W Polsce według szacunków Programu Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności wyrzucamy do kosza prawie 5 mln ton żywności.
Nie marnuj – dlaczego to takie ważne?
Fundacje Stop Wasting Food przedstawiając raport o marnowaniu żywności, udowodniła, że gdyby wykorzystać ten 1,3 mld wyrzuconej do kosza żywności, można by wykarmić wszystkich głodujących na świecie. Nawet jeszcze pewnie coś by zostało. Oczywiście straty pojawiają się już na etapie produkcji, transportu, handlu, natomiast aż za 60% zmarnowanego jedzenia odpowiadają konsumenci, czyli my.
Marnowanie jedzenia to nie tylko kwestia wyrzucania czegoś, czym można byłoby nakarmić innych. To także marnowanie zużytej wody, energii, różnego rodzaju nawozów (które przecież niszczą przyrodę). Wyrzucamy więc coś, czego produkcja kosztowała także przyrodę. Im mniej jedzenia zmarnujemy, tym bardziej przyczynimy się do zmniejszenia naszego negatywnego oddziaływania na środowisko. Dodatkowo całkowite wykorzystanie żywności zaoszczędzi domowe pieniądze, które wyrzucasz w formie zmarnowanego jedzenia.
Jak nie marnować jedzenia?
Sposobów na niemarnowanie jedzenia jest wiele. Warto zacząć od najprostszych.
- Chodź na zakupy z listą i kupuj tylko to, co ci naprawdę potrzebne. Nie kupuj na zapas, bo wtedy z pewnością coś będzie trzeba wyrzucić.
- Warzywa i owoce kupuj tylko na kilka dni. Niestety szybko się one psują, więc nie da się ich kupić więcej, niż możesz zjeść. Zawsze przechowuj je w lodówce lub innym chłodnym miejscu – będą się psuły wolniej.
- Gotuj w domu, wybieraj domowe jedzenie zamiast gotowych fast foodów.
- Zwracaj uwagę na terminy przydatności. Wykorzystuj w pierwszej kolejności produkty z krótkim terminem ważności, warzywa i owoce, które zaczynają tracić świeżość.
- Staraj się wprowadzać filozofię zero waste. Stawiaj na placki warzywne, owsianki z owocami, pancake czy omlet, do którego można dodawać różnego rodzaju składniki. Pasty warzywne, ratatouille pomogą ci uniknąć konieczności wyrzucania jedzenia. Pamiętaj, że wiele produktów możesz zamrozić lub ususzyć, przedłużając tym samym ich przydatność do spożycia.