2020 to dobry rok dla fanów Roberta De Niro, znanego z filmów “Ojciec chrzestny II”, “Gorączka”, “Kasyno” czy “Wściekły byk”. Amerykański aktor zdecydował się na wybudowanie w Warszawie hotelu z otwarciem zaplanowanym na 3 sierpnia oraz restauracji, która przyjmuje klientów już od 17 lipca.
Wielkie otwarcie restauracji Roberta de Niro miało odbyć się pod koniec czerwca 2020, ale ze względu na epidemię koronawirusa, termin został przesunięty. Jednak już w piątek 17 lipca restauracja powitała pierwszych gości, którzy mieli okazję wypróbować autorskich potraw szefa kuchni Yannicka Lohou, wcześniej pracującego w hotelu Nobu w Barcelonie.
Hotele i restauracje Roberta De Niro na świecie
Pięciogwiazdkowy hotel i restauracja Nobu, które powstały w Warszawie to nie jedyna inwestycja Roberta De Niro. Amerykański aktor ma już kilkadziesiąt tego typu obiektów, które działają w różnych miastach na całym świecie, m.in. w Londynie, Malibu czy na Ibizie. Pierwsza nowojorska restauracja Roberta De Niro działa od 1944 roku, a pierwszy hotel – od 2013 w Las Vegas.
Hotel Nobu w Warszawie – budynek, wystrój, ceny
Budynek Nobu znajduje się u zbiegu ulic Wilczej i Koszykowej, i został zaprojektowany przez Medusa Group. W hotelu znajduje się 117 pokoi, niektóre urządzone są w stylu klasycznym, inne bardzo nowocześnie. Ceny za pokój w hotelu Nobu zaczynają się od 713 złotych, a śniadanie to dodatkowy koszt ok. 70 złotych za osobę.
Restauracja Nobu w Warszawie – co można tam zjeść?
W menu warszawskiej restauracji Roberta De Niro znajduje się wiele pozycji, wszystkie dania nawiązują jednak do tradycyjnej kuchni azjatyckiej. Szef kuchni Yannick Lohou stworzył kilka autorskich przepisów – goście będą mogli spróbować czarnego dorsza lub wieprzowiny z sosem miso i tatara z tuńczyka podawanego z sosem sojowo-wasabi, ale również sushi czy owoców morza. Osoby, które będą chciały skorzystać z menu testowego i wypróbować większości pozycji z menu, zapłacą ponad 400 złotych.
Zobacz także: Kraje, w których nie zjesz w McDonalds
Fot. Materiały prasowe