Sprawdź jak działają
Konserwanty to związki chemiczne, które dodaje się nie tylko do kosmetyków czy lekarstw, ale również do żywności, po to, by przedłużyć jej termin przydatności do spożycia. Niektórzy boją się ich wpływu na organizm, czy jednak rzeczywiście jest się czego obawiać?
Coraz więcej osób chce świadomie wybierać artykuły spożywcze, a tym samym częściej decyduje się na analizowanie ich składu. Konserwanty w żywności nie są niczym nowym, w miarę możliwości postaraj się jednak kupować produkty nieprzetworzone.
Co to są konserwanty i po co je się stosuje?
Konserwanty to chemiczne dodatki, które znajdują się w produktach spożywczych i kosmetykach. Mają za zadanie przedłużać ich termin ważności, a także spowalniać proces rozkładu lub psucia. Dzięki konserwantom w żywności bakterie i grzyby nie mają szans rozmnażać się tak szybko, jak ma to miejsce w przypadku produktów nieprzetworzonych. Oprócz tego konserwanty spożywcze uatrakcyjniają sam wygląd artykułów spożywczych, ich kolor, teksturę, a nawet smak i zapach, co sprawia, że konsumenci chętniej po nie sięgają. W składach oznacza się je za pomocą symbolu „E” w przedziale z zakresu E200–E299.
Konserwanty spożywcze – czy można z nich zrezygnować?
Konserwanty spożywcze przedłużają trwałość produktów, dzięki czemu produkty te mogą być transportowane w różne miejsca na świecie bez obaw o ich zepsucie się w trakcie podróży, a konsumenci mają większy wybór na półkach sklepowych. Obecnie rezygnacja z nich nie byłaby możliwa na etapie produkcyjnym. Nie stwierdzono też jednoznacznie, w jaki sposób chemiczne dodatki do żywności wpływają na nasz organizm, dlatego, jeśli boisz się skutków ubocznych, po prostu na co dzień ogranicz ich spożycie i sięgaj po żywność nieprzetworzoną, świeże owoce i warzywa.