Czy czekolada jest zdrowa?

Autor: Redakcja Noizer Redakcja Noizer

Krótko o autorze:
Testowy opis

Jakie są jej wartości odżywcze?

Coraz częściej słyszy się o tym, że czekolada może mieć bardzo pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Jak to z tym właściwie jest? Badania naukowe dowiodły, że czekolada ma wiele zalet. Są to: 

  • lepsza ochrona skóry przed promieniowaniem ultrafioletowym,
  • przeciwdziałanie komórkom nowotworowym,
  • wspomaganie krążenia – cenne składniki, które znajdują się w kakao podwyższają poziom tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne i poprawia przepływ krwi w organizmie,
  • poprawa pracy mózgu – dzięki kakao następuje zwiększenie przepływu krwi do mózgu na 2-3 godziny,
  • zmniejszenie zmęczenia, 
  • ma działanie antydepresyjne – dzięki zawartemu w czekoladzie magnezowi, dodaje ona energii i poprawia nastrój, przy spożywaniu czekolady, zwiększa się ilość endorfin – substancji osłabiających negatywny wpływ stresu.

Należy jednak pamiętać też o wszystkich wadach, które związane są z czekoladą. A są to: 

  • czekolada jest bogata w tłuszcze,
  • jest stosunkowo uboga w składniki odżywcze – pozytywne składniki są usuwane przed producentów czekolady, by pozbyć się gorzkiego smaku kakao – większe ich stężenie występuje w ciemniej czekoladzie, dlatego warto ją spożywać zamiast czekolady mlecznej,
  • może osłabiać kości,
  • w nadmiernych ilościach może prowadzić do otyłości oraz cukrzycy.

W okresie intensywnej nauki warto sięgnąć po kostkę czekolady! Pamiętajmy jednak, że nie można przesadzać z tą słodkością. Poza tym warto mieć na uwadze, że najzdrowsza czekolada to właśnie czekolada gorzka! 

  •  

Media Społecznościowe

Szukaj

Artykuł sponsorowany

Najchetniej czytane

//start of author total post function wpp_authortotalpost(){ $post_count = get_the_author_posts(); return $post_count; } add_shortcode('authpost','wpp_authortotalpost');