Sport

Zakwasy po treningu

Jak je pokonać?

Po wiosennym wypadzie na rower albo pierwszych w sezonie biegach mogą pojawić się zakwasy. Co to są zakwasy? To mikrourazy włókien mięśniowych. Powstają w mięśniach, które mocno obciążamy ćwiczeniami. Pod wpływem wysiłku w mięśniach intensywnie przepływa krew, wytwarza się energia cieplna i zachodzą zmiany biochemiczne w komórkach. Wiele osób przypisuje ból po treningu temu, że w mięśniach gromadzi się kwas mlekowy, stąd też nazwa “zakwasy”. Kwas mlekowym jest produktem po procesach metabolicznych w pracującym  mięśniu, rzeczywiście zbiera się w mięśniach, ale usuwany jest po około dwóch godzinach po wysiłku. Nie powoduje on jednak uszkodzenia komórek. Ten rodzaj bólu, który nazywamy “zakwasami” fachowo określa się mianem zespołu opóźnionego bólu mięśniowego
W walce z mikrourazami najlepiej sprawdza się regularny trening. Im bardziej jesteśmy sprawni, tym rzadziej odczuwamy powysiłkowy ból. Jeśli dawno nie ćwiczyliśmy, lepiej zacząć od niewielkiego wysiłku i stopniowo na kolejnych treningach zwiększać obciążenie. Zaleca się również masaż przed treningiem, który pobudza ukrwienie mięśnia. Innymi zasadami są:

  • rozgrzewka i rozciąganie,
  • picie dużych ilości wody mineralnej i napojów izotonicznych,
  • unikanie gwałtownych ruchów czy zrywów,
  • przerwa po treningu – organizm musi mieć czas, by się zregenerować (ćwiczenia co 2-3 dni).

Jeśli jednak ból już się pojawił, wtedy pomóc może:

  • ciepła kąpiel z dodatkiem soli dostępnej w aptekach,
  • prysznic z naprzemiennie ciepłą i zimną wodą, 
  • masaż po treningu,
  • maści przeciwzapalne lub zimne okłady. 

 

 

Polecane artykuły
SportZdrowie

Ćwiczenia relaksacyjne – co pomoże ci efektywnie odpocząć?

Ćwiczenia relaksacyjne warto wykonywać regularnie. Pomagają one poradzić sobie ze stresem,…
SportZdrowie

Jak medytować? Od czego zacząć?

Wiele osób chciałoby spróbować tej praktyki, ale nie wie, jak medytować,…
Scan for FunSport

Łyżwy hokejowe czy figurowe – jakie wybrać do nauki?

Łyżwy dzielą się na różne rodzaje, a każdy z nich przeznaczony…