Zakwasy po treningu

Autor: Redakcja Noizer Redakcja Noizer

Krótko o autorze:
Testowy opis

Jak je pokonać?

Po wiosennym wypadzie na rower albo pierwszych w sezonie biegach mogą pojawić się zakwasy. Co to są zakwasy? To mikrourazy włókien mięśniowych. Powstają w mięśniach, które mocno obciążamy ćwiczeniami. Pod wpływem wysiłku w mięśniach intensywnie przepływa krew, wytwarza się energia cieplna i zachodzą zmiany biochemiczne w komórkach. Wiele osób przypisuje ból po treningu temu, że w mięśniach gromadzi się kwas mlekowy, stąd też nazwa „zakwasy”. Kwas mlekowym jest produktem po procesach metabolicznych w pracującym  mięśniu, rzeczywiście zbiera się w mięśniach, ale usuwany jest po około dwóch godzinach po wysiłku. Nie powoduje on jednak uszkodzenia komórek. Ten rodzaj bólu, który nazywamy „zakwasami” fachowo określa się mianem zespołu opóźnionego bólu mięśniowego
W walce z mikrourazami najlepiej sprawdza się regularny trening. Im bardziej jesteśmy sprawni, tym rzadziej odczuwamy powysiłkowy ból. Jeśli dawno nie ćwiczyliśmy, lepiej zacząć od niewielkiego wysiłku i stopniowo na kolejnych treningach zwiększać obciążenie. Zaleca się również masaż przed treningiem, który pobudza ukrwienie mięśnia. Innymi zasadami są:

  • rozgrzewka i rozciąganie,
  • picie dużych ilości wody mineralnej i napojów izotonicznych,
  • unikanie gwałtownych ruchów czy zrywów,
  • przerwa po treningu – organizm musi mieć czas, by się zregenerować (ćwiczenia co 2-3 dni).

Jeśli jednak ból już się pojawił, wtedy pomóc może:

  • ciepła kąpiel z dodatkiem soli dostępnej w aptekach,
  • prysznic z naprzemiennie ciepłą i zimną wodą, 
  • masaż po treningu,
  • maści przeciwzapalne lub zimne okłady. 

 

 

Media Społecznościowe

Szukaj

Artykuł sponsorowany

Najchetniej czytane

//start of author total post function wpp_authortotalpost(){ $post_count = get_the_author_posts(); return $post_count; } add_shortcode('authpost','wpp_authortotalpost');