Wegetarianizm wiąże się ze zmianami klimatycznymi na ziemi. Dzisiaj coraz bardziej jesteśmy świadomi, że dieta roślinna to wybór nie tylko zdrowy, ale i przyszłościowy dla naszej planety, a zmniejszanie spożycia i w efekcie produkcji mięsa ogranicza efekt cieplarniany.
Przeciwdziałanie zmianom klimatycznym w dużym stopniu obejmuje także naszą dietę.
Zmiany klimatyczne na ziemi a nasza dieta
Zmiany klimatyczne na świecie martwią sporą większość z nas. Coraz więcej osób zaczyna zdawać sobie sprawę, że jeśli nie zmienimy wielu swoich nawyków, możemy doprowadzić do katastrofy. Oprócz ograniczenia korzystania z plastiku, zmniejszenia zużycia energii, wody, redukcji emisji gazów cieplarnianych do atmosfery, coraz więcej mówi się o konieczności zmiany naszych nawyków żywieniowych. Dlaczego?
Wegetarianizm i weganizm a zapobieganie negatywnym skutkom zmiany klimatu
Dieta mięsna, zakładająca spożycie dużej ilości produktów wysoko przetworzonych jest nie tylko niezdrowa, ale i szkodliwa dla klimatu. Hodowle oraz przemysł przetwórczy zużywają duże ilości wody oraz emitują do atmosfery dużo gazów cieplarnianych, a szczególnie CO2. Z tego też powodu jeśli chcemy przeciwdziałać zmianom klimatycznym, powinniśmy :
- jeść więcej produktów roślinnych,
- ograniczyć spożycie mięsa lub całkowicie z niego zrezygnować,
- ograniczyć spożycie produktów pochodzenia odzwierzęcego.
Produkcja mięsa, a także produktów odzwierzęcych na masową skalę jest wyjątkowo kosztochłonna i obciążająca planetę. Chodzi tutaj zarówno o zużycie wody, energii, jak i emisję szkodliwych gazów do atmosfery. Przyczyniając się do zmniejszenia przemysłowych hodowli zwierząt oraz produkcji mięsa, pomagamy ograniczyć negatywny wpływ tej produkcji na klimat. Wegetarianizm i weganizm idealnie wpisują się w tę misję. Ważne też, by kupować produkty z certyfikatem zrównoważonej produkcji żywności. Ponad to pamiętajmy, że przeciwdziałanie zmianom klimatu ma wpływ również na przeciwdziałanie klęsce głodu na świecie.
Talerz planetarny a zmiany klimatyczne na świecie
Przeciwdziałanie zmianom klimatycznym zaczyna się od codziennych wyborów. To nie tylko wielkie przedsiębiorstwa, przemysł, politycy, ale także każdy z nas każdego dnia wybiera, czy chce działać na rzecz klimatu. W kontekście diety opracowano tzw. talerz planetarny, obejmujący nawyki żywieniowe, które sprzyjają ochronie klimatu. Obejmuje on:
- zwiększenie udziału w diecie warzyw, owoców, ryb, suchych nasion roślin strączkowych,
- wybór pełnych ziarnach zbóż,
- włączenie do diety orzechów,
- ograniczenie spożycia czerwonego mięsa,
- ograniczenie spożycia cukrów i warzyw skrobiowych (np. ziemniaków),
- zminimalizowanie spożycia żywności przetworzonej,
- umiarkowane spożycie jaj, drobiu, mleka i produktów mlecznych.
Fot. Adobe Stock