Pyszny przepis
Początek grudnia to idealny moment na upieczenie świątecznych pierników. Wtedy z całą pewnością zdążą zmięknąć do Bożego Narodzenia. Jak przygotować te tradycyjne ciasteczka o korzennym aromacie?
Składniki na ciasto piernikowe:
- 600 g mąki pszennej lub żytniej,
- 1 i 1/4 szklanki cukru brązowego (250 g),
- 250 g miodu (trochę ponad 3/4 szklanki),
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- pół kostki masła (100 g),
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżeczka sody,
- 2 duże jaja.
Składniki na biały lukier:
- cukier puder,
- 1 białko,
- sok z cytryny.
Składniki na polewę czekoladową:
- 200 g śmietanki 30%,
- 200 g czekolady (mleczna, biała lub deserowa),
- 60 g masła.
Wykonanie:
Miód, cukier oraz masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy przyprawę do pierników. Masę studzimy i dodajemy sodę. Do mąki wlewamy przestudzony miód z cukrem, wsypujemy kakao, stopniowo dodajemy po jednym jajku. Zagniatamy gładkie ciasto. Następnie cieniutko wałkujemy i wykrawamy foremkami. Aby pierniczki były z wierzchu brązowe, można przed pieczeniem posmarować je roztworem z kawy inki. Pierniki pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Ozdabianie (polewy):
Biały lukier przygotowujemy ze wszystkich składników. Cukru pudru dodajemy tyle, by lukier był odpowiednio gęsty i dał się swobodnie wyciskać przez rękaw cukierniczy. Lukier można zabarwiać, np. odrobiną soku malinowego lub gotowymi barwnikami spożywczymi. Jeśli chodzi o polewę czekoladową, to śmietankę zagotowujemy, dodajemy do niej pokruszoną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy miękkie masło i mieszamy. Wystudzone pierniki oblewamy polewą i ozdabiamy posypkami cukrowymi.