Upieczmy świąteczne pierniki!

Autor: Redakcja Noizer Redakcja Noizer

Krótko o autorze:
Testowy opis

Pyszny przepis

Początek grudnia to idealny moment na upieczenie świątecznych pierników. Wtedy z całą pewnością zdążą zmięknąć do Bożego Narodzenia. Jak przygotować te tradycyjne ciasteczka o korzennym aromacie?

Składniki na ciasto piernikowe:

  • 600 g mąki pszennej lub żytniej,
  • 1 i 1/4 szklanki cukru brązowego (250 g),
  • 250 g miodu (trochę ponad 3/4 szklanki),
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • pół kostki masła (100 g),
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 2 duże jaja. 

Składniki na biały lukier:

  • cukier puder,
  • 1 białko,
  • sok z cytryny.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 200 g śmietanki 30%,
  • 200 g czekolady (mleczna, biała lub deserowa),
  • 60 g masła.

Wykonanie:
 

Miód, cukier oraz masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy przyprawę do pierników. Masę studzimy i dodajemy sodę. Do mąki wlewamy przestudzony miód z cukrem, wsypujemy kakao, stopniowo dodajemy po jednym jajku. Zagniatamy gładkie ciasto. Następnie cieniutko wałkujemy i wykrawamy foremkami. Aby pierniczki były z wierzchu brązowe, można przed pieczeniem posmarować je roztworem z kawy inki. Pierniki pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 

Ozdabianie (polewy):

Biały lukier przygotowujemy ze wszystkich składników. Cukru pudru dodajemy tyle, by lukier był odpowiednio gęsty i dał się swobodnie wyciskać przez rękaw cukierniczy. Lukier można zabarwiać, np. odrobiną soku malinowego lub gotowymi barwnikami spożywczymi. Jeśli chodzi o polewę czekoladową, to śmietankę zagotowujemy, dodajemy do niej pokruszoną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy miękkie masło i mieszamy. Wystudzone pierniki oblewamy polewą i ozdabiamy posypkami cukrowymi. 
 

 

Media Społecznościowe

Szukaj

Artykuł sponsorowany

Najchetniej czytane

//start of author total post function wpp_authortotalpost(){ $post_count = get_the_author_posts(); return $post_count; } add_shortcode('authpost','wpp_authortotalpost');