Przeliczniki wagowe i pojemnościowe przydatne w kuchni

Autor: Redakcja Noizer Redakcja Noizer

Krótko o autorze:
Testowy opis

Sprawdź ile ml ma szklanka lub łyżka

Nie masz w domu wagi kuchennej? Nic straconego. W internecie dostępne są kalkulatory kuchenne, przeliczające dowolne jednostki. Ale jeśli zapamiętasz przelicznik podstawowych jednostek miary, pieczenie i gotowanie będzie jeszcze szybsze.

Umiejętność przeliczania miar kuchennych jest niezwykle przydatna w kuchni, ponieważ w przepisach często podawane są nietypowe objętości popularnych składników. Takie przeliczniki warto znać, zwłaszcza gdy nie mamy pod ręką wagi kuchennej. Poniższa lista z pewnością ułatwi ci pieczenie i gotowanie.

 

Przelicznik kuchenny – podstawowe miary

 

Jeśli w przepisie pojawia się „szklanka” stosowana w zamian za tradycyjne jednostki pojemności, zazwyczaj oznacza to, aby danego składnika dodać po prostu 250 ml. Jeśli mowa o kubku, użyj 300 ml składnika, a przy filiżance – od 150 do 180 ml.
Jakie inne przeliczniki miary warto znać?

  • 1 łyżka stołowa to 15 ml,
  • 1 łyżeczka do herbaty to 5 ml,
  • 1 łyżeczka cukru pudru to 4 g,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia to 5 g,
  • 1 łyżeczka soli to 6 g,
  • 1 łyżka miodu to 24 g,
  • 1 szklanka mąki to 160–170 g,
  • 1 szklanka cukru to 240 g,
  • 1 szklanka oleju to 250 ml, a 1 łyżka – 15 ml.
  • 50 g masła to ¼ kostki, a 1 łyżka – 15 g.
  • 1 torebka drożdży suchych (instant) ma 7 g, co zastępuje około 17 g drożdży świeżych.

 

Jak działa kalkulator kuchenny?

 

Przeliczniki wagowe i pojemnościowe to prawdziwe ułatwienie w kuchni. Jeśli jednak gotujesz i pieczesz wyjątkowo rzadko, nie musisz uczyć się wszystkiego na pamięć. W internecie dostępnych jest wiele kalkulatorów kuchennych, które pozwolą na przeliczanie dowolnych jednostek. Wystarczy, że wybierzesz kategorię produktu (np. mąka pszenna, cukier, olej), podaną w przepisie jednostkę oraz jednostkę, którą chcesz uzyskać. Kalkulator kuchenny pomaga także w przeliczaniu jednostek podanych w systemie anglosaskim. Dzięki niemu z łatwością przeliczysz i przygotujesz danie z przepisu pochodzącego z Ameryki czy Wielkiej Brytanii, w którym składniki podawane są w uncjach (1 oz to 29,5 ml, czyli prawie 30 ml) i funtach (1 lb to 453,59 g, czyli około 0,5 kg).
Fot. Adobe Stock

 

Media Społecznościowe

Szukaj

Artykuł sponsorowany

Najchetniej czytane

//start of author total post function wpp_authortotalpost(){ $post_count = get_the_author_posts(); return $post_count; } add_shortcode('authpost','wpp_authortotalpost');