Dobre nie tylko w kuchni
Wiele osób ma problemy z łamiącymi się i słabymi włosami. Jak temu zaradzić? Jajko to jeden z ulubionych, nieodłącznych elementów w pielęgnacji włosów od wielu lat. Zarówno białko jak i żółtko wpływa bardzo dobrze na kondycję naszych włosów. Stosowane regularnie pomagają zwiększyć objętość, pozbyć się łupieżu, zmiękczyć i nawilżyć włosy. Ale jak je stosować? Można je nakładać bezpośrednio na włosy jak i jako dodatek do szamponów. Jednym ze sposobów jest nałożenie roztrzepanego jajka na całą długość włosów i pozostawienie go na 30 minut. Kolejnym krokiem jest ich dokładne umycie. Ważne! Woda powinna być letnia, żeby na naszych włosach nie powstała jajecznica.
Jak to właściwie działa? Jaja zawierają lecytynę i białko, które maja na calu wzmacnianie i nawilżanie włosów. Białko zapobiega ich łamaniu, dodaje naturalnej objętości naszej fryzurze. Żółtko jaja jest natomiast naturalnym emulgatorem, wiąże składniki maski, dzięki czemu uzyskujemy gładką konsystencję. Żółtko złagodzi również objawu łupieżu.