Wielkanocne ciekawostki
1. Zastanawialiście się kiedyś, skąd się bierze różnica w kolorach skorupek jaj? Ma to związek z kolorem kury! Te o białych piórach znoszą jaśniejsze jajka, czasem prawie biała. Te brązowe pochodzą od rudej lub kasztanowej kury. Warto też wspomnieć o kurach rasy Araucana, które nazywane są kurami wielkanocnymi, gdyż naturalnie znoszą jaja w kolorze zielonym, różowym czy niebieskim.
2. Na barwę żółtka wpływa dieta kury. Jeśli rozbijecie jajko i zobaczycie ciemny kolor, to kura żywiła się prawdopodobnie świeżymi, zielonymi warzywami. Żółtko w klasycznym kolorze oznacza zwykle spożywanie przez kurę kukurydzy i lucerny. Z kolei bardzo jasne żółtko sugeruje dietę opartą o pszenicę i jęczmień.
3. Przeciętny Amerykanin zjada rocznie ponad 250 jajek, mieszkaniec Europy Zachodniej 240, a Polak nieco mniej, bo ok. 160.
4. Dlaczego z jednych jajek wykluwają się pisklęta, a inne leżą w lodówkach? Kury, które są hodowane w celu znoszenia jajek, nie mają żadnych kontaktów z kogutami, więc znoszone przez nie jajka są niezapłodnione. W związku z tym żaden zarodek się w nich nie rozwinie.