Plan na zdrowieZdrowie

Co to jest superfood?

Co się do niej zalicza?

Wiele składników i produktów można zaliczyć do kategorii superfood, nawet te z rodzimego podwórka. Dowiedz się, jaka jest definicja superżywności oraz poznaj przykładowe produkty, dzięki którym stworzysz listę polskich superfoods.

W dzisiejszym świecie nie ma chyba osoby, która jeszcze nie słyszałaby o superfoods, nie wszyscy wiedzą jednak, co to tak naprawdę jest. A lista produktów, które można zaliczyć do superżywności, jest długa. I niekoniecznie muszą znaleźć się na niej same egzotyczne składniki.

Superżywność – co to jest?

Superżywność to po prostu naturalne i nieprzetworzone produkty, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka i jego samopoczucie. Choć sama nazwa superfoods jest stosunkowo nowa, to świadome podejście do odżywiania i wybieranie dobrej jakości składników nie jest tylko chwilowym trendem.

Lista superfoods

Trudno stworzyć jedną oficjalną listę superfoods, ponieważ produktów, które mogą się do niej zaliczać, jest naprawdę mnóstwo. Wszystkie nieprzetworzone składniki, które pomagają stworzyć zbilansowaną, różnorodną dietę, mogą znaleźć się w twoim spisie superżywności.
Superfoods to nie tylko jagody goji czy acai, spirulina i aloes, ale też rośliny strączkowe i kapustne, grzyby oraz orzechy. Wiele z nich ma swoje uniwersalne właściwości, ale tylko spożywane razem mogą przyczynić się do poprawy odporności i zdrowia.

Polskie superfoods, czyli jak nie przepłacać

Do kategorii superfoods co jakiś czas trafiają nowe produkty, które trudno dostać w osiedlowym sklepie. Zazwyczaj do ich zakupu nie zachęca również sama cena. Ale żeby zdrowo jeść i na stałe wprowadzić do swojego menu superżywność, możesz skorzystać z polskich, łatwo dostępnych produktów. Wśród nich znajdują się, m.in.:

  • żurawina, która wyróżnia się właściwościami antybakteryjnymi i pomaga łagodzić stany zapalne w jamie ustnej;
  • jarmuż, czyli warzywo bogate w białko, błonnik i wapń;
  • siemię lniane, będące dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika pokarmowego.

Zobacz także:  5 posiłków dziennie. Zasady zdrowego odżywiania