Legenda o chlebie

Autor: Magda Nabiałek

Krótko o autorze:

Jak powstał chleb?

Chleb to często podstawowy element pożywienia. Pojawia się w różnych kulturach i często bardzo różni się od tego, który znamy w Polsce. Poznaj historię powstania chleba i legendy o nim.

Mimo tego, że tak często widzimy chleb na swoim stole, nie wiemy nie tylko skąd się wziął, ale też czy i jak bardzo różni się od tego, który wypiekali nasi przodkowie.

Historia chleba – jak powstało pieczywo?

Ludzie wypiekają chleb od ponad 12 tysięcy lat. Najstarszy, jaki udało się znaleźć archeologom, ma ponad 6 tysięcy lat i pochodzi z Krety. Jednak wygląd i smak chleba zmieniały się na przestrzeni wieków. Przez długi czas białe pieczywo było uznawane za lepsze, ponieważ uprawa pszenicy była bardziej czasochłonna, a przez to również droższa. Ciemne wypieki były przeznaczone dla ubogich.

Pierwsze zbożowe pieczywo miało formę ugotowanej pasty, na którą składała się woda i mieszanka zbóż. Następnie przez długie lata przygotowywano pieczywo płaskie, wyglądem przypominające naleśniki.

Później nauczono się przygotowywać zakwas. Podobno pierwszy powstał przez przypadek – przygotowana i zostawiona na słońcu papka na placki zaczęła fermentować. Żeby jej nie zmarnować, zmieszano ją z mąką i wodą. Chleb, który z tego powstał okazał się znacznie lepszy i bardziej pulchny. To wyrastanie ciasta jest spowodowane małymi organizmami, zwanymi drożdżami, dzięki którym ciasto zwiększa swoją objętość kilkakrotnie. Badacze historii chleba donoszą, że do pieczenia chleba często używano również sfermentowanego ciasta z wcześniejszego zaczynu, a także drożdży winiarskich i browarniczych. 

Obecnie w wielu krajach chleb ma formę podpłomyków, placków albo większych lub mniejszych bochenków. 
W Polsce mamy mnóstwo rodzajów pieczywa: jasne, ciemne, razowe, pszenne, żytnie, na zakwasie lub drożdżach.

Legenda o chlebie

Legendy dotyczące chleba są obecne w różnych kręgach kulturowych. 
Jedna z nich głosi, że drożdże na chleb odkryła Greczynka z Aten, która pozostawiła kawałki ciasta w glinianej amforze. Inna historia prowadzi do starożytnego Egiptu. Według niej egipski niewolnik zasnął podczas robienia ciasta, a to w nocy zwiększyło swoją objętość. Po upieczeniu okazało się znacznie smaczniejsze niż poprzednio przygotowane twarde placki. 
W Polsce największą popularnością cieszy się legenda o chlebie, który zamienił się w kamień, kiedy bogaty sąsiad nie chciał podzielić się jedzeniem z ubogą wdową i jej pięciorgiem dzieci. 

Media Społecznościowe

Szukaj

Artykuł sponsorowany

Najchetniej czytane

//start of author total post function wpp_authortotalpost(){ $post_count = get_the_author_posts(); return $post_count; } add_shortcode('authpost','wpp_authortotalpost');