Owocowy sezon
Czy wiecie, że jedna dojrzała brzoskwinia zawiera około 50 kilokalorii? Jest to mniej więcej tyle, co duże jabłko. Brzoskwinie to bardzo słodkie i sycące owoce, dlatego śmiało można je zajadać zamiast niezdrowego deseru. Mało tego! Po zjedzeniu tego owocu istnieje duże prawdopodobieństwo, że przejdzie nam ochota na tuczące słodycze. Zawarty w brzoskwiniach błonnik pokarmowy skutecznie zmniejsza uczucie głodu, przyspiesza przemianę materii i poprawia funkcjonowanie układu wydalniczego. Brzoskwinie są bogatym źródłem potasu, który przeciwdziała bolesnym skurczom mięśni, które doskwierają sportowcom oraz osobom prowadzącym stresujący styl życia. Choć są bardzo słodkie, to indeks glikemiczny brzoskwiń jest stosunkowo niski (IG 35), dlatego też te aksamitne owoce mogą być spożywane przez cukrzyków oraz osoby z insulinoopornością. Dotyczy to jednak tylko świeżych owoców. Brzoskwinie suszone lub w syropie mają bardzo dużo cukru.