Potrawy kuchni francuskiej potrafią zaskakiwać wyjątkowym smakiem. Dania kuchni francuskiej to wbrew pozorom nie tylko żabie udka, ślimaki i ostrygi, lecz także przepyszna zupa cebulowa czy słynne naleśniki.
Trudno przeprowadzić krótką charakterystykę kuchni francuskiej, ponieważ jest ona bardzo różnorodna, wielowymiarowa. Opiera się tak na owocach morza, jak i czerwonym mięsie.
Kuchnia francuska – charakterystyka
Z czego słynie kuchnia francuska? Przede wszystkim z wyjątkowej tradycji winiarskiej, pysznych serów, a także idealnie wypieczonych bagietek i croissantów. Nie brakuje jednak w tej kuchni owoców morza – przede wszystkim muli i ostryg. Francuski kochają także wołowinę. Znani są z wyjątkowych omletów i tostów. Jeśli chodzi o przyprawy kuchni francuskiej to przede wszystkim cebula, estragon, anyż czy gałka muszkatołowa, a więc przyprawy nadające daniom głęboki aromat.
Tradycyjne potrawy francuskie
Francja słynie z bardzo różnorodnych smaków, natomiast jej absolutnie najsłynniejsze dania to:
- zupa cebulowa – świetna na deszczowe i zimowe dni; bardzo gęsta, najczęściej schowana pod namoczonym grzankami i zapiekana z serem.
- wołowina po burgundzku – pyszne kawałki miękkiej, długo gotowanej wołowiny podaje się w aksamitnym sosie z dodatkiem warzyw, bardzo często w towarzystwie gotowanych ziemniaków.
- quiche Lorraine – QUICHE LORRAINE- pieczywo, przekąska na bazie słonego kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zapiekanego w środku. Placek lotaryński ma nadzienie z boczku, szynki, tartego sera, śmietany i jajek.
- sałatka z kozim serem – występuje w wielu wersjach, natomiast zawsze są w niej małe grzanki, z ciepłym, roztapiającym się kozim serem.
- naleśniki, czyli słynne francuskie crepes – podawane na słodko i wytrawnie
- creme brulee – najsłynniejszy deser kuchni francuskiej, waniliowy krem z karmelową skórką.
Fot. Adobe Stock